HOZZÁVALÓK (4szem.)
0.5 kg túró
2 db tojás
3 dl tejföl
2 evőkanál búzadara (gríz)
10 dkg zsemlemorzsa
ízlés szerint: kr.cukor, vaníliás cukor, dzsem
A túrót 2 tojással , 2 evőkanál búzadarával, ízlés szerint, de kb. 1 evőkanál kristálycukorral, 1 csomag vanilíáscukorral jól kikeverem. 15 percet hagyom állni, hogy a búzadara kicsit megdagadjon benne. közben teszek föl forralni vizet.
főzéskor nem szabad nagyon forrnia, csak lobogjon kicsit a víz.
Amig felforr a víz, serpenyőben kicsi olajjal zsemlemorzsát pirítunk állandó kevergetés mellett világos barnára.
Vízbe mártott evőkanál segítségével nedves tenyerünkben kb 3-4 cm-es gombócokat formázunk
Mindig csináljunk próbafőzést! Előbb csak 1-2 darab gombócott főzünk. Ha netán szét esik, keverjünk még 1 evőkanál búzadarát hozzá.
Nem kell sokáig főzni. Mikor feljön a víz tetejére , még 1 percig hagyjuk, majd szűrőkanál segítségével szedjük a megpirított morzsába. forgassuk bele.
Tejfőlt keverjük símára kicsi cukorral, vaníliáscukorral és tálaláskor ezzel locsoljuk meg a kész gombócokat. Adhatunk mellé dzsemet, különböző gyümölcsönteteket.