Töltött kacsa
Hozzávalók:
1 kacsa
0,5 kg darált hús (sertés vagy bármilyen)
1 szelet kenyér vagy 1 zsemle
3dl tej az áztatáshoz
1 fej hagyma
10 dkg zöldborsó
3 fej gomba
2 tojásfehérje
0,5 dl tejszín
1-1 piros és zöld húsú paprika
5 db csirkemáj
ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, fokhagyma, petrezselyemzöld.
A megtisztított kacsát kicsontozzuk úgy, hogy a húsából egy lapot kapjunk. A kacsát a hasára fektetjük és a háta közepén végigvágjuk a gerinc mentén. Majd egy éles és lehetőleg hegyes késsel elkezdjük jobbra és balra lefejteni a húst a csontról. A hát- és mellrészen eléggé könnyen megy, de a comboknál és a szárnyaknál kis gyakorlatt szükséges. Hosszában, bevágjuk középen egészen a csontig, utána csont mellett közvetlen lefejtjük a húst,a lényeg, hogy az egész egyben maradjon. Végül a mellhúsból levágunk néhány szeletkét, hogy kissé vékonyabb legyen és a levágott darabokat elhelyezzük azokon a részeken, ahol esetleg csak a bőr van. Kiterítjük a már csont nélküli kacsát, megfűszerezzük: sóval, borssal, őrölt köménnyel és ízlés szerint zúzott fokhagymával. Végül összehajtogatjuk és sóval és borssal bedörzsöljük a bőrét is. Így bepácolva és összehajtogatva egy tálba tesszük, lefóliázzuk és minimum egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap a hagymát apróra vágjuk, majd a tojásfehérjékkel és a tejszínnel együtt a darált húshoz adjuk és konyhai robotban vagy botmixerrel jól pépesítjük. Ezután beletesszük a kicsavart és szétmorzsolt kenyeret vagy zsemlét, a kis kockákra vágott színes húsú paprikákat, zöldborsót, gombát, az apróra vágott petrezselyemzöldet és sóval, borssal, csipetnyi őrölt köménnyel ízesítjük. Jól eldolgozzuk.
Az asztalra több rétegben alufóliát fektetünk, megolajozzuk, a kacsát elővesszük és a bőrével lefele ráterítjük. A húsmasszát szép egyenletesen rákenjük, majd rátesszük a csirkemájakat. Ezeket is megszórjuk sóval, borssal és vágott petrezselyemzölddel.
Az alufólia segítségével elkezdjük feltekerni a húst, olyan szorosan, ahogy csak tudjuk. henger alakú formára. az alufólia ne kerüljön a hús közé, a végeit betűrjük alája. Tepsibe tesszük, vizet öntünk alá, lassú tűzön mérettől függően 3-3,5 óráig pároljuk . Kb. az utolsó 30-35 percben a fóliát felvágjuk, hogy a kacsa bőre szép pirosra megsüljön.
Hagjuk kihűlni, mert csak így lehet rendesen szeletelni.
Köretként velesült burgonya a legjobb. Ezt az utolsó 30 perc sütéskor tesszük mellé. dobhatunk mellé almát, birs almát is.
De lehet hozzá csinálni párolt káposztát, rizs, párolt zöldségeket.