AZ ÉTELKÉSZÍTÉS TITKAI PROFI SZAKÁCSTÓL

SÜSSÜNK, FŐZZÜNK OTTHON JÓT (eredeti ételek otthoni verzióban) KIPRÓBÁLNA EGY KÜLÖNLEGES ÉTELT, DE TÚL KOMPLIKÁLTNAK TŰNIK? Segítünk, hogy otthon elkészíthesse!

racponty.jpg

 

Hozzávalók (10 szem.)


Ponty 3,00 kg

Fűszerpaprika 0,03 kg

Burgonya 2,00 kg

Zöldpaprika 0,30 kg

Tejföl 0,80

1 Paradicsom 0,15 kg

Füstölt szalonna 0,20 kg vagy Zsír 0,15 kg

Lecsó 0,30 kg

Vöröshagyma  0,30 kg

 

Az előkészített pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A beirdalt pontyfi­
iét kb. 3 cm széles szeletekre daraboljuk. Ezután a füstölt szalonnából vágott csíkokkal gazdagon megtűzdeljük, majd besózzuk és állni hagyjuk.

Ezután a tűzdelt pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, és egy kevés zsírban elősütjük mindkét oldalukat, hogy szép piros legyen.
A ponty előkészítése és filézése alkalmával nyert csontokból tartalmas hal­
alaplét készítünk, amelyet leszűrünk. A felszínén összegyűlt halzsírra óvatosan ráhintjük a jó minőségű, tűzpiros fűszerpaprikát. Miután meggyőződtünk róla, hogy a fűszerpaprika szín- és ízanyagai maradéktalanul feloldódtak, tejfölös habarással sűrítjük. Az így kapott tejfölös-paprikás mártást habverővel állan­ dóan kevergetve kiforraljuk, közben ízlés szerint sóval ízesítjük.

A szeletekre vágott vöröshagymát zsírban megpirítjuk. A burgonyát héjában megfőzzük,meghámozzuk, karikákra vágjuk, majd egy kevés zsírban megpirítjuk.
Karikákra vágjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ennek hiányában a
lecsót leszűrjük a levétől és a paprikadarabokat metéltre vágjuk.
Kakastaréjt készítünk a maradék füstölt szalonnából. A szalonnából a bőré­
vel együtt kb. 0,5 cm vastag és 5-6 cm hosszú szeleteket vágunk. A szalonnát, ezután 1 cm távolságban a bőréig bevágjuk.


Ekkor következik a rácponty összeállítása, rétegezése.
Magas peremű tepsit vagy tűzálló lábast zsírral kikenjük. Belerakjuk az
előkészített burgonyát, a vöröshagymát, a zöldpaprikát és paradicsomot vagy lecsót, egymásra rétegezve, majd az előkészített pontyszeleteket. Ezután ráönt­ jük a halalapléből főzött tartalmas, tejfölös paprikás mártást, meglocsoljuk tejföllel. Végül elhelyezzük a tetején a kakastaréjokat.
A rétegezett rácpontyot középmeleg sütőben helyezzük, és lassan készre
sütjük.


A rácpontyot lapátkanállal tálaljuk előmelegített halastálra. Ennek során
arra kell ügyelni, hogy minden adagba arányosan jusson a pontyszeletekből és a hozzávalókból, tetejére pedig kakastaréj kerüljön.
A rácpontyot díszítjük karikákra vágott zöldpaprikával, paradicsommal,
majd meglocsoljuk tejföllel, paprikaszínnel. A kakastaréjt ízlés szerint fűszer­ paprikába mártva tehetjük az étel tetejére.
A rácponty készítésével kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy többféle készí­tési módja ismert és elfogadott.
Gyakran „mártás" nélkül, minden réteget gazdagon meglocsolva tejföllel és
kész lecsóval készítik a rácpontyot. Ebben az esetben minden réteget külön meg kell sózni. Készíthető úgy is a rácponty, hogy a pontyszeleteket a rétegek közé helyezik el.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 25
Heti: 40
Havi: 148
Össz.: 19 416

Látogatottság növelés
Oldal: Rácponty
AZ ÉTELKÉSZÍTÉS TITKAI PROFI SZAKÁCSTÓL - © 2008 - 2024 - etel-keszites-otthon.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »